Cortizolul și Covidu’ – Problema din spatele problemei.

În perioada grea prin care trecem au apărut și vor mai apărea tot felul de vindecători care îți explică cum să te freci cu ceapă culeasă în noapte cu lună plină de o virgină născută în data de 1 a lunii la osul sacral în timp ce stai într-un picior pe pragul de la camera orientată spre est recitând „Deșteaptă-te române” și scapi de virus. Te va costa bani grei, dar ce nu faci tu pentru binele personal. Pe lângă tămăduitorii ăștia, fake news te bombardează prin oameni rău voitori sau boți automatizați; nu au apărut odată cu virusul, odată cu el s-au intensificat. Ce scriu în rândurile ce urmează nu e formula magică pentru a scăpa de probleme, ci o idee care ar putea să ne ajute să nu agravăm problema, dar mi-ar plăcea să nu mă crezi deloc pe cuvânt și te rog să verifici ce scriu eu mai jos din cel puțin 3 surse în care ai încredere. M-a rugat o prietenă bună, Claudia, să vin cu idei referitoare la ce poate face fiecare dintre noi în perioada asta grea și m-am decis să răspund în felul în care mă simt cel mai confortabil, în scris. Dar am nevoie de un preambul, deci începem cu biologie:

Ce e cortizolul și care e rolul lui în organism?

E o substanță chimică eliberată de creierul nostru, responsabilă cu starea de stres sau de anxietate.

De ce avem nevoie de el?

Pentru că scopul lui e să ne țină în viață, el:

 • dă tonul la ceea ce numim starea „luptă sau fugi”
 • ne face mega-paranoici în căutarea pericolului
 • toate simțurile sunt turate la maxim
 • se eliberează glucoză în sânge ce ne permite să ne folosim mușchii la capacitate maximă în caz că trebuie să ne luptăm sau să fugim, în funcție de situație
 • inima începe să pulseze cu putere și în ritm accelerat.

Și pentru că suntem mamifere cu comportament social, dacă tu ești în starea descrisă mai sus și alt om te vede, automat intră în aceeași stare ca și tine. ( Adu-ți aminte de școală, când venea un coleg și lansa zvonul că profa de mate e nervoasă și a dat doar 3 și 4 la clasa a IX-a B, și tu aveai mate în 10 minute, instant toată clasa intra în aceeași stare de stres; îți amintești cum îți veneau în cap rugăciuni pe care nici nu știai că le știi? Cortizol – el era vinovatul, bine, și prostu ăla de coleg, și el avea partea lui de vină, dar îți explic mai târziu de ce.)

E un sistem înrădăcinat în noi de foarte mult timp și e cel ce ne-a asigurat continuitatea ca specie: dacă erau 10 oameni la cules de fructe pe vremea vânătorilor și culegătorilor acum 80.000 de ani și John auzea niște pași printre copaci, nevăzând încă nivelul pericolului dar conștientizându-l, cortizolul îi pregătea corpul pentru luptă sau fugă. Ceilalți 9, chiar dacă nu auzeau nimic, îl vedeau pe John încordat tot și intrau în aceeași stare de paranoia până vedeau cu ochii lor pericolul și atunci tăbărau pe el dacă era un porc mistreț sau dădeau cu fuga în el dacă era ditamai mamutu’. Genial sistem de supraviețuire pe termen lung am dezvoltat ca specie ( nu doar noi, mai multe mamifere îl au ) .

Ei, ca să poată să facă toate astea, neavând pe vremea aia aripi de la RedBull, corpul trebuie să-și ia energia asta de undeva și atunci închide sistemele neesențiale ( cum face Iphone-ul tău pe economisire energie ) cum ar fi sistemele de creștere. Nu-ți trebuie barbă mai mare când ești pe punctul să te mănânce crocodilul, îți trebuie energie să îl întreci la 100 m pe Bolt sau să-l faci pe fraier gentuță Philipp Plein.

Ce altceva mai face Cortizol ăsta? Păi îți cam dă jos sistemul imunitar, ca să prevină o supra-activare a unui răspuns inflamator. Pe termen scurt e ideal pentru că limitează orice inflamație, dar pe termen lung chiar invită inflamațiile să se instaleze cât timp sistemul imunitar e la pământ. Tot pe bază de stres pentru care e vinovat cortizolul scade numărul limfocitelor din corp, celulele albe care luptă cu infecțiile. Cu cât ai mai mic nivelul de limfocite, cu atât mai crescut e riscul să fii afectat de viruși; putem mult mai ușor să luăm o răceală sau o gripă, dar și să cădem în stări depresive și anxietate, toate astea pe bază de stres prelungit. ( Insist din nou să verifici pe site-uri de specialitate, găsești mai mult în engleză – dă-i un Google la cortisol effects )

Mai face și altceva? Deja pare că face mai mult rău decât bine… Din păcate mai face: îți scade nivelul de oxitocină și te face, biologic, mai puțin empatic și mai puțin generos – nu avem timp să avem grijă de alții pentru că suntem prea ocupați să ne purtăm de grijă nouă pe timpul pericolului. Și când pericolul e microscopic, deci nu-l mai vedem ca pe mamut să știm că a plecat și putem să ne relaxăm corpul?!

Acum că am terminat lecția de biologie, să revenim la titlu – de ce spun că e problema din spatele problemei: pentru că la nivel mondial este singurul subiect de discuție, și când zic singurul, e singurul. Și e întors pe toate părțile și apar speculații și scenarii apocaliptice și asta face un singur lucru, generează panică, care generează stres, care generează ce am scris eu mai sus și care ușurează treaba virusurilor – nu doar ăsta de e pe prima pagină, că se mai moare și de altele. Ne băgăm într-un cerc vicios în care ne panicăm că ne vom îmbolnăvi și panica susținută luni de zile ne duce spre îmbolnăvire și ne panicăm că sunt tot mai multe cazuri și tot așa.

Cortizolul îți poate salva viața dacă e eliberat în corp la momentul potrivit și pentru o perioadă scurtă de timp, pe termen lung îți pune viața în pericol și trebuie să fii conștient de asta.

Ce poți face în situația de față?

 • să te oprești din urmărit știri apocaliptice, dă click pe cele de care ai nevoie ( ex: cel în care ți se arată cum să faci declarația pe propria răspundere )
 • să respecți indicațiile specialiștilor, că te aia îi cheamă așa, că se pricep. ( E greu în România să ai încredere în autorități după atâția ani de incompetență, dar dacă vezi mapamondul că face ce spun specialiștii, ascultă sfatul specialiștilor, deși avem ca specie un apetit crescut pentru conspirații)
 • să realizezi că dacă te stresezi nu fuge virusul de tine, ba chiar fuge spre tine.
 • să-ți dai seama că atunci când te urcai la volan riscai să mori, când ai luat un paracetamol riscai să mori ( dacă citești prospectul deja te ia cu aiurea) și până să faci 2 ani riscai zilnic să mori, dar totuși citești asta, vei trece și peste asta.

Încearcă să meditezi măcar 10 minute pe zi – să stai și urmărești cursul respirației tale, e o cale bună să scapi de stres și chiar dacă nu-ți mai vine să faci mișcare pentru că toate story-urile de pe Facebook sunt cu noii sportivi carantinați și te-ai săturat de sport doar privindu-l excesiv să știi că exercițiul fizic elibereză endorfine în creier, care te fac să te simți bine ( celebrul runners high), e mai greu să te apuci, dar îți mai iei mintea de la stresul ăsta…

Te mai rog două lucruri:

 1. Ține minte că sunt momente în viață în care oricât de mult am vrea nu putem să controlăm ceea ce ni se întamplă – ce s-a întâmplat, s-a întâmplat, dar în orice moment putem să controlăm felul în care ne raportăm la problemă, putem controla modul nostru de a gândi și de a găsi soluții, asta nu ne poate lua nimeni.
 2. Fii optimist/ă! E gratis…

Dă-i un share și liniștește pe cineva drag, totul o să fie bine în cele din urmă!

Florian Suba.

sursa foto

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Propulsat de WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: